Din nya Mavis Möbel

Att leva och umgås med din nya MAVIS möbel...

Vi tycker att trä är både underbart och levande. Doft, mjukhet, naturlighet och äkthet. Allt får du på "köpet" med trä. En produkt tillverkad av trä behöver dock lite förståelse och omtanke för att hålla länge. Här är lite goda råd från oss...

 

Lite allmänt så:

 • Innan du börjar använda möbeln rekommenderar vi att du torkar av alla ytor med en lätt fuktad trasa. Tänk på att vissa material kan ludda av sig, använd gärna mikrofibertrasa.
 • De flesta ytor är förslutna med klarlack, pigmenterad lack eller en bets, men är mer eller mindre känsliga mot lösningsmedel. Vi rekommenderar därför att du endast använder en mild tvållösning eller ofärgad såpa tillsammans med en ordentligt urvriden trasa.
 • Du bör använda ett underlägg till heta ytor, annars kan du får brännmärken på din möbel.
 • Om du har ett repkänsligt golv och möbeln är avsedd att stå på golvet kan det vara bra att förse produkten med möbeltassar eller ställa den på en matta.
 • Torka genast upp vätskor om du spiller.
 • Både klara, betsade samt målade träytor åldras med tiden och skiftar i färg.
 • Vi rekommenderar att du med jämna mellanrum kontrollerar skruvar och fästanordningar och justerar eller efterdrar efter behov. Spar därför anvisningar och rekommendationer.
 • Lukt kan förekomma när du först packar upp produkten. Detta beror på att ytan härdar ut efter emballering. Lukten försvinner snabbare om du torkar av alla ytor med en fuktig trasa. Det kan vara bra att låta lådor lufta ur ett dygn före användning. - Metallsvärtning (liknande blyertsstreck) kan uppstå på lackerade ytor exempelvis från smycken, nycklar, bitar eller dragkedjor. Strecken tar du enkelt bort med ett vanligt ofärgat radergummi.
 • Var försiktig när du flyttar runt dina möbler. Att dra dem på golvet kan både skada dina golv samt infästningar i produkten.

 

Oljad ek (massiv eller som fanér)

Våra ekprodukter tillverkas med stor omsorg och känsla för att ge dig en möbel som du kommer att vara nöjd med under många år.

 • All ek kommer från europeiska skogar med ett ansvarstagande skogsbruk (se FSC under "miljö").
 • Ytorna är inoljade med linolja för att få fram färger och strukturer i eken. Olika färger och vågor i träet är en naturlig del och gör varje möbel unik.

 

Några ord om trä

Trä är ett levande material. Det innebär att det förekommer skiftningar i både nyans och mönster. Dessa variationer är naturliga och normala, vi försöker dock alltid att kombinera färger så långt det går. Även kvistar är en naturlig del av produkten. Det är inte många träd som växer utan grenar, eller hur? De kvistar vi väljer att ta med påverkar inte hållbarheten i produkten utan gör bara möbeln mer intressant och unik i sitt uttryck.

 

Att underhålla en oljad möbel

En oljad möbel tycker om underhållning. Kanske inte samma fredagsfilm som du och jag, men en skvätt linolja en gång om året gör att ytan kommer att hålla sig vackert djup och vara mer resistent mot fläckar,

 • Om du tycker att träet börjar se lite torrt ut på sina ställen rekommenderar vi att du lägger på ett tunt lager linolja och torkar av överbliven olja enligt instruktion. Under de första tre månaderna bör du olja in din möbel en gång i månaden. Du hittar linolja i de flesta färgaffärer eller gör-det-själv butiker. Följ instruktioner väl och var medveten om brandfaran.
 • När du packar upp din ekmöbel så var uppmärksam på följande; Det kan ta några dagar innan all olja har sugits in I träet eller torkat ut. Vi rekommenderar att du tar det lite försiktigt med kläder och sängkläder i början så att du inte får olja på dem.
 • Ibland kan större delar som toppar eller sidor på en produkt se ljusare och torrare ut när du får hem produkten. Detta beror på att massiva delar och fanérade delar suger åt sig olika mycket. Lägg då på ett tunt lager linolja enligt ovan.
 • Mindre fläckar kan tas bort med ett finkornigt sandpapper (400 korn).Olja alltid efteråt enligt ovan.

 

hörs snart igen... /Mavis