Furu, ett levande material

Kvistar, blekning och missfärgningar. Allt beror i grunden på samma sak. Att furu, likt alla träslag, är ett levande material.

Furu bleks, eller bättre uttryckt, gulnar. I värsta fall kan den till och med bli grön eller rosatonad. Kvistar kan också "blöda" och ge missfärgningar. Det finns många olika processer som kan användas för att minska problemen. Att lösa dem helt går tyvärr inte. Vi har valt en tydlig väg.

 

I grunden har vi bra råmaterial som vi behandlar med vatten baserade och miljövänliga färger och lacker. Inte en gång, utan upprepade gånger med hög inblandning av färgpigment. Det är en tidskrävande process, men vi vill leverera en så bra och miljövänlig produkt som möjligt. Det är faktiskt så att vi är relativt ensamma om att använda vattenbaserade färger som inte påverkar vår miljö. Ett extra plus tycker vi.

 

Men alldeles oavsett vilken metod man använder, så ändrar materialet färg över tiden.  Det går inte att förhindra. En vit möbel blir solblekt gulaktig efter ett kortare tag. Samma sak gäller även fanér och massivträ med olja eller lack.  Allt reagerar med luft och solljus och blir gulblekt. Problemet med kvistar är ett känt fenomen. Det uppträder förr eller senare beroende på hur aktiva kvistarna är. För utomhusbruk finns hantverkssmässiga tekniker som gör att man kan bromsa processen en tid , men problemen kommer ändå med tiden. Kostnaderna för den här typen av tekniker är inte försvarbara på en möbel avsedd för inomhusbruk. Faktum är även att den vattenbaserade färgen i sig reagerar långsammare. Det innebär att vår produkt håller sig längre än en tex NC (nitrocellulosa), AC (syrabetsad) eller PU (polyuretan) behandlad produkt som är de vanligaste ytbehandlingarna. Det är viktigt att veta att furu, som ett levande material, har de här egenskaperna. Vi vill inte kalla det för problem, det är en del av furans karaktär.

 

Har du frågor, eller vill veta mer, hör gärna av dig till ditt Mavisgäng här i Smålandsstenar.

Vi hörs snart

/Mavis