Om massiv ek

Att se ekar i naturen är alltid en upplevelse i sig. De har som inga andra träslag personlighet och deras vitalitet är helt enastående. Vi sätter en ära i att tillverka ekbord där träets personlighet respekteras och bevaras. Virket får vi från stora, upp till 200 år gamla ekar av allra bästa kvalitet från europeiska skogar. Tillsammans med den varsamma tillverkningen gör det MAVIS ekbord speciella.

Utsökta plankor med personlighet.
Du får ett unikt och distinkt utseende av högsta kvalitet. De fina ådringarna tillsammans med kvistarna berättar om trädets liv och skapar en vacker, naturlig estetik. Det storslagna uttrycket återspeglas i plankorna där unika ådringar vittnar om naturens kraft och skönhet. Plankor i hela längder är en elegant lösning. De rena linjerna skapar lugn, enkelhet och ett rent uttryck.
Våra massiva träskivor är tillverkat av hela träplank (10cm breda, inte skarvade)
De färdiga skivorna skiljer sig från bord till bord. Vissa kan ha mer kvistar, andra färre. Även tiljorna skiljer sig i färg, det ger bordet en levande struktur med ett naturligt uttryck. Autentiskt och varmt.

En del av naturen
Vad är en kvist? Det kan verka som en enkel fråga, men svaret betyder allt för oss.
Rent tekniskt så är kvistar det som är kvar av de grenar som växt ut från trädets stam. På så sätt är kvistar ett vittnesbörd om trädets historia där naturens krafter har lämnat både ärr och vackra avtryck.
För oss är en kvist varken en brist eller ett skönhetsfel. Det är tvärt emot ett vackert avtryck som ger skivorna karaktär och liv. Kvistar gör bordet unikt och är en viktig estetisk aspekt som är bra att ha i åtanke vid övervägandet av köp av ett bord från MAVIS.

I vår produktion undersöker vi varje enskild kvist noga och vid behov repareras den. Detta gör vi för att kunna garantera kvaliteten och ett respektfullt utnyttjande av det fällda 200 år gamla trädet.
Precis som träd alltid har grenar, kommer kvistar alltid att vara en naturlig del av ett massivt träbord från MAVIS.

Såpad yta
Ger ett unikt, ljust och nordiskt uttryck. Såpan bildar en såphinna som skyddar träet. Beroende på användning, måste borden såpas ett par gånger om året för att bygga vidare på såphinnan. De allra flesta tryckmärken reser sig efter tvätt och det är inte nödvändigt att efterbehandla. Däremot kräver bordet engagemang. Vi rekommenderar behandling med HERDINS Golvsåpa i färgerna Natur eller Vit. Slipa lite lätt före med 220 sandpapper för att ta bort eventuella fläckar.

Oljad yta
Ger ett fint, varmt och rikt uttryck samt en stark yta. Oljan tränger ner i träet och förseglar ytan. Man kan torka av ytan med en fuktig trasa vid behov. Skivan måste regelbundet behandlas på nytt med olja för att återställa oljeskiktet och försegla ytan igen. Vi rekommenderar kallpressad LINOLJA alt. PARAFFINOLJA. Slipa lite lätt före med 220 sandpapper för att ta bort eventuella fläckar.

Både oljade och såpade skivor är känsligare för fläckar än en lackad skiva. Fördelen är att man enkelt återställer ytan med lite sandpapper, olja eller såpa.